VM i orientering

I dag blir VM i orientering avholdt hvert år, men det har ikke alltid vært slik. Det hele begynte i 1966 og den gang ble det arrangert annethvert år. Slik fortsatte det inntil i 2003 hvor det ble bestemt at VM skulle arrangeres hvert år. I Norge blir det avholdt nasjonale mesterskaper hvert år innen de distanser som er de mest vanlige, nemlig sprint, sprintstafett, vanlig stafett, mellomdistanse og langdistanse. I tillegg har vi også eget NM for natt-orientering. Men under de første mange VM arrangementer ble det kun utdelt medaljer i to distanser, stafett og langdistanse. Slik var det i nesten 35 år før det kom en endring i 1991 og her ble kortdistansen langt til. Siden gjorde det internasjonale orienteringsforbundet enda en endring i 2003 hvor de erstattet kortdistansen med mellomdistansen. I 2019 skal VM arrangeres i Østfold i Norge og her vil det bli enda en endring i forhold til VM i 2017 Det har nemlig blitt bestemt at man fra neste VM skal kjempe om medaljer i det som kalles for skogdistanser og som er de distansene som de fleste konkurrere i til daglig. Disse er sprint, stafett, mellom og langdistanse.

Mange nasjoner deltar ved VM

Selv om orientering ikke hører til blant de mest populære idrettsgrenene i verden, så er det likevel en del land på verdensplan som deltar når det avholdes VM. Noen er med blant favorittene nesten hver gang og til disse hører blant annet de skandinaviske land. Men andre melder seg på og ved seneste VM, som foregikk i Estland, var det deltakere fra hele 50 ulike nasjoner. Mesterskapet var nummer 34 i rekken og ser på forskjellen mellom antall deltakende nasjoner fra 1966 og frem til i dag, så er den ganske stor. Det er fortsatt de europeiske land som dominerer, men mange nye nasjoner har blitt med og hvem vet hvordan disse vil utvikle seg i årene fremover. Kanskje den kommende verdensmester kommer fra en av følgende nasjoner: Aserbajdsjan, Chile, Egypt, Hongkong, Kasakhstan og eller kanskje fra Nord-Korea.

Tidligere vinnere

Akkurat som i de fleste andre sportsgrener blir VM arrangert i forskjellige byer hvert år. Men siden interessen er klart størst i Europa, så har vi enda til gode å se et VM bli avholdt utenfor kontinentet vårt. De siste tre årene har orienteringsløperne vært i Inverness i Storbritannia, Strømstad i Sverige og i fjor altså i Tartu i Estland. I 2018 går turen til Latvia og Riga og det som blir det første VM som blir avholdt i en hovedstad. Her skal løypen gå gjennom en del av den gamle bydelen i Riga. I Norge løper en av de seneste par års mest suksessrike orienteringsløpere rundt og forbereder seg til det kommende VM. Han heter Olav Lundenes og er forsvarende verdensmester i langdistanse, både fra VM i 2016 og i 2017.

Vunnet VM fire ganger

Han er den eneste sammen med franskmannen Thierry Gueorgiou som har vunnet VM fire ganger gjennom hans karriere. Selvsamme franskmann er faktisk den mestvinnende orienteringsløper i historien med sine 25 VM medaljer. Hos damene har de siste par år ikke helt kunne følge herrene, men de er på god vei. I 2015 vant Mari Fasteng sølv, og året etter var det Anne Margrethe H. Nordberg som tok en sterk bronsemedalje. De seneste mesterskaper har dessuten vist at det er flere ungdommer som presser seg på i toppen.