Olav Lundanes

Olav Lundanes er blant de mest vinnende orienteringsløpere i Norge. Han kommer fra Eikenos i Ålesund og ble født i november 1987. At han begynte med orienteringsløp kan han takke familien for da både mor Marit og far Roger har vært suksessrike orienteringsløpere. Pr. i dag er Olav Lundanes forsvarende norgesmester, europamester og verdensmester. Han begynte karrieren sin i orienteringsklubben Emblem IL og da han var yngre var han også aktiv innen langrenn og fotball for samme klubb. Siden, da han ble junior, flyttet han til Oslo og startet for Østmarka Orienteringsklubb. I 2009 byttet han klubb til Halden Skiklubb, og fra 2017 flyttet han til Finland og representerer den finske klubben Paimion Rasti i så vel internasjonale som nasjonale konkurranser.

Karrieren

Som junior begynte han tidlig å gjøre seg bemerket og allerede ved junior-VM i Sveits i 2005 vant han den lange distansen på ganske suveren vis. Han er best i bakker og med et terreng som hadde ekstremt mye bakker så var det ingen andre som kunne følge han. Noen ganger får man slike fordeler ved å komme fra en plass med mange bakker. Det meste av livet sitt har han bodd med foreldrene sine på Eikenosa, den høyest beliggende gården i Ålesund med sine 180 meter over havet. Året etter, ved junior-VM i 2006, ble det til sølv på langdistansen, bronse på stafetten og enda en bronse på mellomdistansen. Dette ga Olav mersmak og han satte en målsetting om å ta medalje på alle distanser ved junior-VM i 2007. Dette ble innfridd med to gull på mellom- og langdistanse samt to sølv på sprint og stafett. Da var det kanskje ikke så rart at orienteringsmiljøet spådde denne unge løperen en lysende fremtid.

Verdensmester på langdistanse

Fra 2008 stilte Olav Lundanes opp som senior og det gikk ikke mange år før han gjentok bedriften fra junior-VM og ble verdensmester på langdistanse i 2010. Ved verdensmesterskapet i 2012, som ble avholdt i Le-Chalet-á-Gobet ved Lausanne i Sveit, vant han gull igjen på langdistanse. Dette løpet har siden blitt karakterisert som tidenes beste på grunn av den store avstanden ned til nestemann. Olav vant med hele to minutter og 52 sekunders margin til sølvvinneren og dette har ingen prestert før eller siden.

Trøbbel med ledelsen

Dessverre er det ikke alltid enkelt å være enige med alle og etter en krangel med landslagsledelsen valgte Olav å droppe VM i 2013 samt flere andre konkurranser med landslaget. Problemene ble løst og året etter slo Lundanes tilbake ved å vinne sitt første VM-gull på mellomdistanse og han tok samtidig bronse på langdistanse. Siden fulgte en sesong med skader, men likevel klarte han å vinne bronse ved VM i 2015, noe som viser at Olav Lundanes er i en klasse for seg som orienteringsløper. Det ble til flere medaljer i årene som fulgte og spesielt på langdistanse har han nå blitt verdensmester fire ganger. Dette er samme antall som legenden Thierry Gueorgiou.

Av andre større meritter som Olav Lundanes har på sin rekordliste er fire NM gull, to seire i World Cup, en 2.plass i verdenscupen sammenlagt, samt seir i O-ringen. Dertil skal legges et stort antall andre medaljer ved VM og EM. Med en alder på kun 30 år er det formentlig fortsatt flere seire og medaljer som venter på Olav Lundanes i fremtiden.