NM i orientering

Hvert år avholdes det en rekke norske mesterskaper i orientering. Dette skyldes at det konkurreres innen flere distanser, og så langt har flere av disse distansene egne mesterskaper. Totalt er det syv grener innen orientering og det skal derfor utdeles medalje i hver av dem. Distansene dette gjelder er sprint og sprintstafett, vanlig stafett, mellomdistanse og langdistanse samt nattløp og ultra langdistanse. Mange andre idrettsgrener avholder et mesterskap og så konkurreres det innen ulike disipliner eller på ulike distanser, men slik er det ikke med orientering. Her er det vanlig å avholde mesterskapene separat og derfor må deltakere ofte delta i inntil fire ulike norske mesterskaper.

Mange byer å reise til

Av den grunn blir det en del reiseaktivitet for de beste løperne. Siden de fleste løper flere distanser så må de også delta ved flere norske mesterskaper om de vil teste seg selv mot de antatt beste løpere i landet. En by står bak NM i sprint og sprintstafett mens en annen by får arrangere NM-uke. Her konkurreres det i mellomdistansene. Så blir det avholdt eget NM i natt orienteringsløp og til slutt også et eget NM for dem som løper ultralangdistanse. Siden det ikke er den store forskjellen på lengden av de ulike distansene, så er det heller ikke uvanlig at mange løpere deltar i både to og tre av mesterskapene. Dette er en av grunnene til at NM ikke avholdes på samme tid.

Sprint-NM

Sprint-NM avholdes som regel i enten mai eller juni, deretter følger NM innen ultralangdistanse og til slutt kommer det største arrangementet av dem alle, NM-uka i løpet av September måned.  I år skal løperne som vil delta i sprint NM en tur til Stavanger og Sandnes for å kjempe om medaljer. NM-uke skal arrangeres ved innsjøen Vegår i Aust-Agder og her bruker det ofte å delta mange hundre deltakere. De løpere som vil delta i NM i nattløp, må en tur til Drammen og langdistanse løperne skal en tur til Høydalsmo i Telemark. Det er derfor ikke noe å si til at det blir en del reiseaktivitet for de beste løpere.

Noen løpere som har gjort seg bemerket

Opp gjennom årene har det blitt delt ut mange medaljer i NM. Det første mesterskap ble arrangert i 1936 og siden den tiden er det to løpere som har gjort seg bemerket på en positiv måte. Dette gjelder Hanne Cesilie Staff og Håvard Tveite. Disse to har til sammen mer enn 70 NM medaljer i tillegg til flere medaljer i internasjonale konkurranser. Hanne Cesilie Staff la opp i 2004, men det er ennå ikke noen som kommer opp på siden av henne. Hun har vunnet 27 NM-titler i individuelle konkurranser og 9 i stafett. Ved siden av de norske mesterskapene har hun også vunnet VM-gull på både kort, mellom og langdistanse.

Håvard Tveite er den som skiller seg ut hos herrene. Han vant hele 20 norgesmesterskaper og 7 av disse kom innen ultralangdistanse. Totalt vant han 31 medaljer og var også med til å vinnen VM i stafett for Norge. I motsetning til hos kvinnene, så er det en ny mannlig løper som er godt på vei til å ta rekorden for flest medaljer. Han heter Olav Lundanes og har allerede 23 medaljer totalt og han har vunnet NM hele 17 ganger. Det er derfor ikke så usannsynlig at han går forbi Håvard Tveite sin han ikke er aktiv lengre.