Lite penger i orienteringsløp – hva lever utøverne av?

Orienteringsløp har eksistert i mer enn 100 år, og har stille og rolig vokst seg større og større. Likevel er det lang vei igjen før denne idrettsgrenen kan måle seg med de store folkesportene som fotball, håndball og ski. Du har kanskje hørt om denne idretten tidligere, men er kanskje ikke helt klar over hva det går ut på? Vi skal derfor ta en rask gjennomgang av hva som gjør orienteringsløp så mye annerledes enn vanlige løp.

 

Først og fremst er terrenget en del mer utfordrende siden man løper over jorder og gjennom skog for å finne vei til ulike poster. Det er derfor ofte en kamp mellom naturen og løperen, og den løperen som klarer seg raskest gjennom løypen og finner alle postene har vunnet løpet. Selve løypen er tegnet inn på et detaljert kart som løperen har med seg fra start til mål. De ulike poster er plassert som sirkler på kartet, og det er disse man skal finne på kortest mulig tid.

 

Små premier

I motsetning til mange andre idretter deltar de fleste løpere på grunn av naturopplevelsene og det at de liker å konkurrere mot andre. Selv om det etter hvert er en gammel sportsgren, har nivået på premiene langt i fra fulgt med andre idretter. Det er derfor gjerne kun små premier å hente om man vinner et løp, i motsetning til løp innen friidrett eller ikke minst sportsgrener som fotball, håndball, golf og mange andre idretter.

 

En av Norges beste o-løpere heter Olav Lundanes, og selv om han hører til innen verdenseliten er det likevel ikke noe han blir rik av. Et godt eksempel på dette er et av de mest prestisjefylte løpene, nemlig O-ringen. Her dyster verdenseliten mot hverandre over flere dager, og selv her er det ikke mer enn maksimalt 100 000 kr i premie til den beste av dem. Når løperne deltar i world-cup-løp er det sjeldent mer enn 10 000 kr til vinneren, og en slik premie dekker ikke mye mer enn transport og opphold. Det er derfor ikke for pengenes skyld at de deltar, men mer æren og konkurranseinstinktet som driver dem. I fjor deltok Olav Lundanes i O-ringen som vanlig, men valgte å reise hjem etter et par dager for å forberede seg maksimalt mot verdensmesterskapene senere på året. Mange undret seg over dette, spesielt fordi han lå i spissen for løpet da han reiste hjem og dermed gikk glipp av en mulig førstepremie.

 

Penger kan tjenes senere

Han nevner selv den sportslige triumfen som det viktigste, og det er nok slik at de fleste toppløpere har det på samme måten. Mange av dem lever derfor av inntekter fra sponsorer eller oppsparing, og så er det flere av dem som jobber noe ved siden av idretten. Andre igjen er avhengig av snille foreldre som kan hjelpe til økonomisk. En ting er i alle fall sikkert. Det skal mye disiplin og jernvilje til for å leve et liv som toppidrettsutøver når idretten du har valgt er orientering.

 

Sportslige spilleautomater

Det finnes spilleautomater med sport som tema, men ingen av dem er inspirert av orienteringsløp. Det er egentlig litt rart, for det å løpe rundt og lette etter poster burde være et godt tema. Det finnes dog automater med blant annet fotball, selv om det ikke blir helt det samme. Om du likevel vil undersøke mer, finner du flere anmeldelser, tips og bonustilbud ved å ta en kikk her.

 

Å satse på spill som en kilde til inntekt er helt uansvarlig, men dersom du liker å spille på sport finnes det faktisk mange nettcasinoer som gir deg muligheten til å plassere en innsats på favorittlaget eller -utøveren. De virkelig store i bransjen har også orienteringsløp på programmet, og da kan du strømme de største løpene og følge med på om favoritten din gjør det bra. Dette gjelder særlig under de store løpene som VM, EM og O-ringen, som vi har nevnt tidligere. Her kan du spille på hvem som vinner de ulike distansene, og Olav Lundanes hører oftest til blant favorittene.