Leonid Novikov

Leonid Novikov ble født i Januar 1984, nærmere bestemt den 10 januar i Russland. Han er orienteringsløper og hører til blant verdenseliten i dag og har blant annet vunnet gull på mellomdistanse ved VM i 2013 og sølvmedalje på langdistanse ved fjorårets mesterskaper. Hjemme i Russland presenterer han klubben Spartak i hans hjemby Belgorod hvor han også ble født. Han har en storebror, Valentin Novikov, som også er orienteringsløper.

Målbevisst

Som barn var Leonid ofte ute i naturen, og fra han var fire år gammel og frem til han ble ti år var han mange ganger ute på tur i Kaukasus fjellene sammen med foreldrene sine. At han er en målbevisst mann henger helt sikkert sammen med hans lyst til å bli best og allerede som 10 åring begynte han å studere orientering. Hans foreldre trente han og fikk hjelp av den eldre broren, som på det tidspunkt allerede var på det russiske juniorlandslag i orientering. Leonid hadde helt klart et talent for orienteringsløp for det tok ikke mer enn fire år før han ble uttatt til landslaget. Her var han den klart yngste med sine 14 år.

Han begynte allerede på det tidspunkt som profesjonell og da han fylte 18 år fikk han en 6.plass ved Junior-VM og som 20-åring deltok han ved sitt første voksen-VM i Sveits hvor det ble til en 16.plass. Siden fulgte et par år hvor Leonid hadde problemer med å finne den rette motivasjon og vi skulle derfor helt hen til en alder av 27 år før han følte at han kunne kjempe med om medaljer. To år senere kunne han endelig se seg selv stå øverst på seierspodiet.

I skyggen av storebror

Det tok en del år før Leonid kunne tre ut av skyggen til broren hans, Valentin Novikov. Storebroren er 10 år eldre og har vært en del av verdenstoppen innen orientering i mange år. Dette merket Leonid selvsagt veldig godt, men det har på mange måter også hjulpet han til å bli enda bedre. Det er tross alt ikke så verst å kunne trene sammen med en storebror som har vunnet VM og EM. Valentin Novikov ble europamester på kortdistanse og langdistanse tilbake i år 2000 og hjalp siden Russland til å vinne guld på stafett hele fire ganger. Han har vunnet 11 medaljer totalt ved diverse verdensmesterskaper, men rakk aldri å vinne VM individuelt. Men lillebror ligger godt an og kanskje det skal være han som sikrer Novikov familien sitt første individuelle verdensmesterskap.

Mange meritter

Han overrasket orienteringsverden ved å vinne gull på mellomdistanse under VM i 2013 og var enda med til å vinne gull med Russland på stafetten dagen etter.  Men selv om Leonid ennå ikke har vunnet like mange mesterskapsmedaljer som hans eldre bror, så er listen flotte plasseringer i ulike løp ganske lang og inneholder blant annet:

  • Sølv ved VM i Estland, kun slått av Norske Olav Lundanes
  • 1. plass ved World Cup i Vuokatti i Finland i 2013
  • 2. plass ved World Cup i Rouge i Estland i 2017
  • 4. plass ved Junior VM i stafett i 2002