Kom i gang med orientering!

For mange kan det høres ut som en fantastisk idrett med mulighet for å få mosjon, komme seg ut i naturen og være en del av et særdeles aktivt miljø. Vi snakker om orientering, en idrett som kanskje ikke er den mest kjente, men som likevel har en stor gruppe tilhengere og flere kommer til hele tiden. Er du en av dem som har tenkt tanken om å komme i bedre form og få frisk luft på samme tid, så er orientering helt sikkert noe for deg. Kort fortalt så er orienteringsløp en idrett hvor man skal finne vei ute i terrenget ved hjelp av et kart og et kompass. I vanlig orientering kommer man frem ved å bruke beina sine og innen skiorientering bruker man da ski. En typisk løype går gjerne gjennom litt utfordrende terreng som tett skog, over jorder og ulendt terreng. Det er derfor ikke alltid mulig å løpe fort. Selv om distansene innen orientering ikke er så veldig lange, så krever det ganske god kondis når man løper langt fra vanlig veier eller stier i skogen.

Enkelt å komme i gang

Det krever ikke de store forutsetninger for å komme i gang med orientering og til tross for at denne idretten ikke er den største i Norge, så finnes det likevel mer enn 300 klubber rundt om landet. Med andre ord er det gode sjanser for å finne en klubb i nabolaget. Med et par gode løpesko er man allerede i gang og resten vil klubben hjelpe med. Kart og kompass låner man gjerne av klubben siden spesielt kartet vil avhenge av hvor man skal løpe. De fleste orienteringsklubber er ganske flinke på å hjelpe nybegynnere og her finnes enda en utviklingstrapp som er utviklet for å hjelpe nye til en god start innen orienteringsløp. Med en god progresjon under den første perioden vil det også oppleves som en positiv opplevelse for den som er ny.

De fleste kan løpe fra før av, noe annet er å lese kart som brukes innen orienteringsløp. Disse kartene er gjerne svært detaljerte og med et annet språk og andre tegn enn vanlige veikart. Derfor er dette noe av det første man gjerne fokusere på i klubben. Når først man har lært seg grunnprinsippene innen lesing av kart og vært ute i terrenget for å finne poster og lære seg å finne vei med et kompass, så går det ganske enkelt.

Forutsetninger for en god utvikling

De fleste som begynner med en idrett ønsker også å bli gode etter hvert. Ikke ment som at man trenger å utvikle seg til konkurranseløper på høyt plan, men at man i det minste blir bedre og bedre. Som med de fleste andre sportsgrener så er det et par enkle forutsetninger som må oppfylles for å sikre en god utvikling. Innen orienteringsløp er det viktigste å ha tilgang til nye kart. Kun gjennom trening og øvelse vil man bli bedre til å finne vei samt finne de ulike postene uten å se på kartet hvert annet minutt. En annen forutsetning er å ha muligheten til å trene i variert terreng. På den måten blir man bedre til å finne vei og orientere seg ved hjelp av kart og kompass. Sist, men ikke minst er det viktig å få oppfølgning av erfarne løpere og heldigvis er det slik i de fleste klubbene, at de gjerne deler ut av sine erfaringer og gir tips og råd om hva du må trene på for å fortsette utviklingen din.